De geschiedenis van de e-sigaret

De geschiedenis van de e-sigaret

De e-sigaret. Iedereen kent deze nieuwe moderne vorm van de tabak sigaret. Tegenwoordig zie je deze elektrische soort sigaretten steeds vaker. Het wordt door steeds meer mensen gebruikt. Maar wat is de geschiedenis van de e-sigaret? Wie heeft deze uitvinding gedaan? En hoe is het vervolgens op de markt gekomen? In dit artikel lees je alles over de geschiedenis van de elektronische sigaret.

Wat is een e-sigaret?

De e-sigaret is een elektronische sigaret. Het is een apparaatje waarin een vloeistof wordt verdampt door middel van batterijen. De vloeistof bevat propyleenglycol, nicotine, plantaardige glycerine en een smaakstof. De smaakstof kun je als gebruiker zelf kiezen. Door de bittere smaak van de nicotine, wordt er vaak gekozen voor een zoete smaakstof. De damp die vrijkomt bij de verdamping wordt een aerosol genoemd. Deze damp inhaleer je als gebruiker.

Hoe werkt een e-sigaret?

De batterijen in de e-sigaret verdampen de nicotine, smaakstoffen andere chemicaliën. De aerosol die hierbij vrijkomt kan ingeademd worden. Als de gebruiker een trekje aan de sigaret neemt, activeert dit de batterijen die het apparaat gaan verwarmen. Door deze verwarming wordt de vloeistof in de cartridge of het reservoir verdampt. De gebruiker inhaleert de aerosol of damp. Dit wordt ook wel eens ‘vapen' genoemd.

Herbert Gilbert als officiële eerste uitvinder van de e-sigaret

Herbert Gilbert wordt gezien als de eerste uitvinder van de e-sigaret. In 1963 liet hij een apparaat patenteren. Dit apparaatje zette geuren smaakstoffen om in stoom die vervolgens geïnhaleerd kon worden. Hij noemde het apparaatje een rookvrije en tabak loze sigaret. De uitvinding van Herbert Gilbert kwam nooit met succes op de markt.

Hon Lik als tweede uitvinder van de e-sigaret

In 2003 kwam Hon Lik met een nieuw idee voor de elektronische sigaret. Hon Lik was een Chinese apotheker. Zijn idee was om met een elektrisch element een vloeistofstraal in een propyleenglycol-oplossing te verdampen. Het ontwerp van Honk Lik produceerde een rookachtige damp. Deze damp kan ingeademd worden. Deze techniek bood mogelijkheden om de nicotine via de longen in te ademen.

Het bedrijf Ruyan brengt de e-sigaret op de markt

In 2004 werd dit apparaat van Hon Lik op de Chinese markt gebracht. Het apparaat werd geadverteerd als een hulpmiddel om te stoppen met roken. Het apparaat zou als vervanging voor sigaretten worden gebruikt. Het bedrijf dat dit apparaat uitbracht is genaamd Ruyan. Vanaf 2005 begon het bedrijf de apparaten wereldwijd te exporteren.


Zie ook: stadionfakkels kopen